خواص عرق شاتره

بروز شده در درباره خواص مواد غذایی (فقط 4 دقیقه مطالعه)
خواص عرق شاتره

خواص عرق شاتره بسیار متنوع است. با این حال، برای آگاهی از فواید آن، ابتدا لازم است با خود گیاه مذکور آشنایی یابید. شاه تره یا شاتره (Fumaria officinalis) نام گیاهی یک ساله و علفی از تیره شقاقیان است که از ساقه‌های شکننده و کوتاهی برخوردار است. به طور معمول، این گیاه در زبان انگلیسی با نام «earth smoke» شناخته می‌شود. گیاه شاتره دارای گل‌هایی نامنظم و برگ‌هایی بریده ‌است. کافی است، برگ‌های این گیاه را در دست گرفته و اندکی فشار دهید تا بتوانید عطر منحصر به فرد و دودی آن را استشمام کنید. گیاه شاتره از طعم تلخی برخوردار است. در ایران، این گیاه غالبا در دامنه‌های زاگرس، به ویژه در دشت‌های بیجار کردستان، اقلید فارس و کوه سرخ خراسان رضوی می‌روید. این گیاه، در اصل، بومی اروپا و شمال آفریقا است؛ گرچه در برخی قسمت‌های آسیا، آمریکای شمالی و استرالیا نیز یافت می‌شود.

گیاه شاتره دارای ساقه‌هایی نازک و نرم با برگ‌هایی به رنگ آبی و خاکستری است که با گل‌های زیبای بنفش و صورتی پوشیده شده و از میوه‌هایی کروی شکل برخوردار است.

 

قسمت‌های مورد استفاده گیاه شاتره

 

کل گیاه شاتره به استثنای ریشه آن در انواع روش‌های درمان گیاهی مورد استفاده قرار می‌گیرد. ترکیب طعم تلخ و بوی خاص و دودی، این گیاه را از سایر همتایان خود متمایز می‌کند. گل‌های شاتره برای استفاده به عنوان دمنوش، قرص یا کپسول، تولید عرقیات و بسیاری مصارف دیگر، جمع آوری می‌شوند.

 

مواد تشکیل دهنده فعال و موثر در خواص عرق شاتره

 

شاتره حاوی برخی آلکالوئیدهای سمی، اسید فوماریک، فلاونوئیدها، کلروژنیک اسید، اسید کافئیک، مواد تلخ، جوهر مازو، لیزاب، اسیدهای آمینه و رزین‌ است.

خواص عرق شاتره

تاریخچه کاربرد شاتره در طب سنتی

 

سابقه استفاده دارویی از گیاه شاتره به زمان امپراطوری روم یا حتی پیش از آن، شاید به قرون وسطی باز می‌گردد. با این حال، از اویل قرن هجدهم میلادی، نقش این گیاه در طب سنتی به مراتب برجسته تر از پیش شد. شواهد موجود نشان می‌دهند، این گیاه برای درمان ورم مفاصل، مشکلات کبد، طحال و التیام زخم‌ها و جوش‌ها کاربرد داشته است. از طرف دیگر، برخی پزشکان دوران باستان از شاتره برای درمان بیماری های حاد کبدی و جذام استفاده می کردند. در طب سنتی، شاتره برای درمان زردی کاربرد داشته است.

 

گیاه جادویی

 

در زمان باستان گمان می‌رفت، شاتره گیاهی جادویی است. آن‌ها باور داشتند، دود حاصل از سوزاندن این گیاه می‌تواند در مقابل ارواح خبیث و انرژی‌های بد از آن ها محافظت کند.

 

خواص عرق شاتره در عصر جدید

 

امروزه، عرق شاتره و فواید دارویی آن به طور چشمگیری مورد توجه قرار گرفته است. از جمله خواص عرق شاتره می‌توان به توانایی آن در افزایش میزان تعریق، ادرارآوری و تصفیه خون اشاره کرد. از دیگر خواص عرق شاتره می‌توان کاهش فشار خون، افزایش اشتها، تحریک حرکات روده و کمک به دفع و کمک به مقابله با انواع انگل‌های روده را نام برد.

تقویت عملکرد کبد و کیسه صفرا ، تاثیرات ضد انقباضی بر روی دریچه کنترل کننده جریان صفرا به سمت دوازدهه، بهبود قلنج صفراوی( درد ناشی از انسداد مجرای صفرا توسط سنگ کیسه صفرا) از دیگر خواص عرق شاتره به حساب می‌آید.

مدت‌های مدیدی از این گیاه به عنوان داروی موثری برای برطرف کردن بیماری‌های پوستی از قبیل خارش، اگزمای مزمن، پسوریازیس یا صدفک، گال و جوش استفاده می‌شد. بخش عمده‌ای از خواص عرق شاتره به واسطه اسید فوماریک موجود در آن است که به پاکسازی و سم زدایی کبد و کلیه ها کمک می‌کند.

در طب سنتی، ترکیب گیاه شاتره و برگ گردو (Juglans regia) برای درمان زخم‌ها، بریدگی‌ها و خراش‌ها کاربرد داشته است.

در زمان‌های دور، افزودن شاتره خشک یا مقداری عرق شاتره به وان حمام، درمان قابل توجهی برای مقابله با بیماری هموروئید و ورم ملتحمه چشم به شمار می‌آمد.

 

روش مصرف

 

برای مصرف دمنوش شاتره، کافی است یک یا دو قاشق چای خوری از این گیاه خشک شده را به یک فنجان آب جوش اضافه کنید. سپس، در حدود پانزده دقیقه صبر کنید تا چای شاتره دم بکشد. پس از آن، می‌توانید آن را از صافی عبور داده و نوش جان کنید. مصرف طولانی مدت یک تا دو فنجان از این دمنوش در روز می‌تواند فواید قابل توجهی را به دنبال داشته باشد.

برای استفاده از تنتور شاتره، کافی است یک تا دو میلی گرم از این ماده را سه نوبت در روز مصرف کنید.

 

عوارض جانبی

 

شاتره و سایر مشتقات آن باید به مقدار اندک مورد استفاده قرار گیرد؛ زیرا، مقادیر بالای این گیاه از اثرات سمی برخوردار بوده و موجب اسهال، انقباض ماهیچه و تنگی نفس می‌شود.

برای بهره مندی از خواص عرق شاتره و کسب بهترین نتیجه، لازم است پیش از مصرف با پزشک، گیاه شناس معتبر یا ارائه دهندگان مراقبت‌های بهداشتی آشنا به داروهای گیاهی مشورت کنید. مصرف این گیاه و فرآورده‌های آن به کودکان، زنان باردار و مادران شیرده به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود.

مطلب مرتبط خواص انواع عرقیات گیاهی

گلاب اصل قمصر

گلاب صالحیان از مرغوب ترین نوع گل محمدی در جهان تولید می شود و دارای عطر خاص و بی نظیری است.

گلاب اصل قمصر
مطالب مرتبط با خواص مواد غذایی
10 خاصیت عرق نعنا که باید بدانید
خواص شگفت انگیز عرق نعنا برای نفخ معده، مشکلات گوارشی، اختلالات تنفسی، کنترل قند خون و درمان برخی از بیماری‌های پوستی چیست؟
خواص عرق زنیان و طریقه مصرف زنیان
عرق زنیان برای چی خوبه؟ خواص و فواید درمانی زنیان برای معده، لاغری و سلامتی بدن همراه با طریقه مصرف عرق زنيان، عوارض و بهترین زمان مصرف آن.
خواص عرق برگ چنار
خواص برگ چنار برای چاقی، مو، زنان و دندان چیست؟ عرق چنار برای دندان و لثه، جلوگیری از ریزش مو و شوره سر مفید است.
خواص انواع عرقیات گیاهی
انواع عرقیات گیاهی و خواص آنها برای پوست و مو، لاغری و کاهش اشتها، کبد چرب، نفخ معده، سرماخوردگی و کاهش استرس، 9 عرق گیاهی ضد نفخ و 7 عرق گیاهی ضد تشنج
خواص عرق آویشن
از خواص عرق آویشن در درمان بیماری هایی همچون جوش صورت، برفک دهان، سرفه،عفونت روده، اضطراب،دردهای قاعدگی نام برد.
خواص عرق کاسنی
عرق کاسنی، خواص، فواید و خاصیت های فراوانی دارد از جمله کاهش وزن، کاهش درد معده، تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی.
عرق بیدمشک و خواص درمانی آن
خواص عرق بیدمشک برای لاغری، تسکین درد و التهاب، درد معده، میگرن، دندان درد، کمردرد، مراقبت از پوست، سلامت قلب و دستگاه گوارش
خواص سیاه دانه
سیاه دانه دارای خواص بسیاری زیادی از جمله درمان آسم، کنترل چربی و فشار خون، محافظت از مغز، کمک به کاهش وزن و کنترل دیابت می باشد.
15 خاصیت عرق بابونه و طریقه مصرف آن
خواص عرق بابونه برای قاعدگی، لاغری، درد معده، یبوست، پوست و مو، اعصاب، خواب، سرماخوردگی همراه با طریقه مصرف عرق بابونه و مضرات آن، عرق بابونه را کی بخوریم؟